Friday, February 18, 2011

[23] ... Macarons.Cemana rasa? Jom Buat Jom ...



Macarons
Ya Allah. Dengar jer da rasa macam meronta ronta nak merasa.
Nak beli idok ler teman tau kat mana tempat nak tuju.

Jadiknya.
Nak dijadikan cerita. Adapun diri ini terasa nak buat sendiri lah.
Haaa amik hang.
Tak penah rasa, tetibe nak buat sendiri pulak.
Lantak ~
Haha

Ape lagi. Pantas meng'google' resepi lantas terjumpa beberapa yang rasa rasa [diulang ya; rasa rasa] bole membantu si belum penah rasa bagaimana kah macarons itu untuk membuat sendiri french macarons panas dari dapur Dya.. Har Har..

Jom tengok jom..

< Sumber 1 >
Bahan bahan
  • 125gram badam hancur + 125 gram gula icing ---ayak dan gaul skali
  • 150gram gula (gula kasar) + 50ml air --- cairkan/dimasak sehingga suhu 117c
  • 50gram putih telur + 3 gram serbuk putih telur --- dicampur bersama dan dipukul bersama menggunakan whisk dengan kadar sederhana laju.
Cara Membuat

Gambar dari sini.



  • Putar putih telur dalam whisk, then masukkan air gula ke dalam adunan putih telur dalam bowl whisk. Semasa menuang air gula, pastikan whisk bergerak dengan kadar sederhana - tidak terpercik.
  • Putar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi seperti foam/look like a meringue.
  • Masukkan adunan telur ke dalam campuran badam+gula icing sedikit demi sedikit. Jangan pukul dengan kasar. Sekadar balik balikkan sehingga sekata dalam satu arah.
  • Boleh tambah pewarna mengikut citarasa sama ada di dalam adunan telur atau pada adunan badam hancur+gula icing.
  • Paipkan adunan ke dalam nozel.
  • Gunakan baking paper/kertas minyak untuk mengalas macarons.
  • Anggaran saiz macarons adalah sebesar duit 20sen.
  • Sebelum dibakar, biarkan sebenter selama 30-45min untuk menghasilkan permukaan luar/kulit macarons. [bila sentuh, tidak melekit]
  • Bakar macarons pada suhu 140c selama 15-18min.
  • Biarkan macarons sejuk sebentar sebelum dialihkan daripada dulang/baking paper.
  • Macarons bole dihidang dengan filling yang digemari.

Tadaa~
Inilah hasilnya.

.
.
.
.
.
.
.
.
ok tipu.
meleley ayaq liuq tengok gambaq neh... ^_^


takpon kan, ni resepi dari Martha Stewart. haa sape tak kenal p duduk gua skrang.haha.

< Sumber 2 >
Ingredients [ Makes about 30 ]
  • 1 1/4 cups confectioners' sugar
  • 1 1/2 cups (4 ounces) sliced almonds, finely ground, or almond flour
  • All-purpose flour, for dipping
  • 3 large egg whites
  • Pinch of salt
  • 1/4 cup granulated sugar
  • 1/4 teaspoon pure vanilla extract
  • 1/2 recipe Swiss Meringue Buttercream
Directions
  1. Preheat oven to 300 degrees. Sift confectioners' sugar into a bowl. Whisk in almonds; set aside. Line 2 baking sheets with parchment paper or nonstick baking mats (such as Silpats), and mark circles using a 1 1/2-inch cutter dipped in flour.
  2. Put egg whites in the bowl of an electric mixer fitted with the whisk attachment. Beat on medium speed until foamy, then beat in salt. Beat in granulated sugar, 1 teaspoon at a time, until medium-soft peaks form. Transfer mixture to a large bowl.
  3. Using a rubber spatula, fold half the almond mixture into the egg white mixture until just incorporated. Fold in vanilla and remaining almond mixture until just incorporated. Firmly tap bottom of bowl on counter to eliminate air pockets.
  4. Transfer mixture to a pastry bag fitted with a 1/2-inch plain tip (such as Ateco #806). Pipe mixture into marked circles on prepared baking sheets. Bake, rotating sheets halfway through, until macaroons are slightly firm and can be gently lifted off parchment (bottoms will be dry), 20 to 25 minutes. Let cool on sheets 5 minutes. Transfer macaroons on parchment to a wire rack; let cool completely.
  5. Spread 2 teaspoons buttercream on flat sides of half the macaroons, then sandwich with remaining halves, keeping flat sides together. Refrigerate until firm, about 20 minutes, before serving.

Read more at Marthastewart.com: French Almond Macaroons - Martha Stewart Recipes


so
ada 2 resepi tertepek kat sini
pilih2 la yer mane nak
mane senang itu la jadik tumpuan kan
dan kalau kalau tak reti jugak
sila refer pakcik Youtube sana
haa lengkap
tinggal nak tak nak je hookey
hik hik hik


ok
itu je.
esok nak buat.
hehe..
doakan berjaya.
^_^v





3 comments:

gadis said...

kak nadia, nak jugak....... banyak banyak. HAHA

dya said...

hoho
tungguuuuuu
kalau jadik chantek mcm kedai punyer akak show off lah nt.ahaks... (;

suhaila said...

salam perkenalan...
Wah..sedapnye...nak try jugak la nt ye...^_^